Το footbag ή Hacky sack ανήκει στην κατηγορία iconic toys που ενθουσίασε και συνεχίζει να ξεσηκώνει χιλιάδες ανθρώπους να παίξουν μόνοι τους ή με παρέα.

Είναι ένας μικρός, στρογγυλός σάκος, μπορείς να παίζεις παντού, με χίλιους δύο τρόπους και διαφορετικά παιχνίδια.

Η σημερινή μορφή του αθλήματος Footbag επινοήθηκε το 1972 από τους Mike Marshall και John Stalberger από το Oak Grove, Oregon στις ΗΠΑ με το προϊόν τους “Hacky Sack” (τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας ανήκουν πλέον στην Wham-O) και γρήγορα έγινε δημοφιλές σε όλο τον κόσμο.

Home of footbag: Oak Grove

Είναι ένα εναλλακτικό άθλημα, μια διασκεδαστική, μοναχική ή κοινωνική, αθλητική δραστηριότητα, χαλαρή ή και ανταγωνιστική.

Αυτό που συνήθως λέγεται Hacky Sack ή Circle kicking είναι το παιχνίδι με 2 ή και παραπάνω άτομα, όπου προσπαθούν να κρατήσουν τον σάκο στον αέρα, να μην πέσει στο έδαφος, για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, χωρίς να χρησιμοποιήσουν το σώμα πάνω από την μέση τους αλλά μόνο με τα πόδια. Κάθε φορά που το “σώζεις” από το να πέσει στο έδαφος λέγεται hack.



 

Οι αρχαίοι Έλληνες επινόησαν ένα παιχνίδι με μπάλα, που ονομαζόταν “επίσκυρος”, επίσης γνωστό από πηγές και ως “φαινίνδα”.

Παιζόταν κυρίως από άντρες, συνήθως γυμνούς.

Σώζεται μια μαρμάρινη εικόνα στην οποία απεικονίζεται ένας άντρας να ισορροπεί μία μπάλα με το πόδι του.

Ίσως η αρχή του footbag (;) αφού φαίνεται σταμάτημα (Stall) της μπάλας.

«Λέγεται τοίνυν, ἔφη, ὦ ἑταῖρε, πρῶτον μεν εἶναι τοιαύτη ἡ γῆ αὐτη ἰδεῖν, εἴ τις ἄνωθεν θεῷτο, ὥσπερ αἱ δωδεκάσκυτοι σφαῖραι, ποικίλη, χρώμασιν διειλημμένη, ὧν και τα ἐνθάδε εἶναι χρώματα ὥσπερ δείγματα, οἷς δη οἱ γραφῆς καταχρῶνται».

(Σωκράτης)

(μτφ): “Λέγεται λοιπόν, ω συνομιλητή, πως η γη, εάν την δει κανείς από ψηλά είναι σαν τις σφαίρες (μπάλες) που αποτελούνται από δώδεκα κομμάτια διαφορετικού δέρματος. Είναι δηλαδή πολύχρωμη σφαίρα και τα μέρη της ξεχωρίζουν από τα χρώματα που έχει το καθένα.

Πλάτων «Φαίδων» ή περί ψυχής [110b]

Άρα η μπάλα ήταν φτιαγμένη από 12 χρώματα, 12 κομμάτια δέρματος συμβολίζοντας τους 12 Έλληνες Θεούς. (Πηγή)


Το παιχνίδι έχει τις ρίζες του σε διάφορα παραδοσιακά αθλήματα, όπως το Kemari στην Ιαπωνία, το sepak takraw από την Ινδονησία και τη Μαλαισία, το αγαπημένο μου chinlone από την Βιρμανία και το jianzi από την Κίνα.



Ο εφευρέτης John Stalberger a.k.a. “Mr. Hacky Sack”, ρεπορτάζ σε παλιότερο παγκόσμιο διαγωνισμό footbag.

Μάθε τα βασικά σε 5 λεπτά:


Τα οφέλη του footbag είναι πολλά. Είναι ένα διασκεδαστικό άθλημα που μπορεί να παιχτεί από άτομα όλων των ηλικιών και όλων των επιπέδων φυσικής κατάστασης. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να βελτιώσετε την ισορροπία, την συντονισμό και την ευλυγισία σας.

Είναι από τα αθλήματα, όπως το Yoyoing και το Kendama, που δεν έχει νικητές ή χαμένους.

Δεν ανταγωνίζεσαι κανέναν (εκτός του διαγωνιστικού κομματιού) παρά μόνο απολαμβάνεις την διαδρομή, να παίζεις και να γίνεσαι καλύτερος του χθεσινού σου εαυτού.

Είναι ένα παιχνίδι που περιλαμβάνει φυσική δραστηριότητα αλλά χωρίς τον αγχωτικό ανταγωνισμό, μέσα σε θετική ατμόσφαιρα που σου επιτρέπει να είσαι ο εαυτός σου και αναπτύσσει την συντροφικότητα, την ομαδικότητα, την συνεργασία.

Ένας από τους κανόνες του Hacκy Sack είναι, όταν παίζεις με παρέα να μην ζητάς συγνώμη όταν δεν μπορέσεις να κρατήσεις το footbag στον αέρα. Απλά το σηκώνεις, το πετάς στο συμπαίκτη σου και το παιχνίδι συνεχίζεται.

Εάν ψάχνετε ένα νέο άθλημα που παίζεται παντού, είναι διασκεδαστικό, υγιεινό και εύκολο να το μάθετε, το footbag είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Βρες Footbag στο Yo-Yo.gr