σε γενικές γραμμές καλό για αρχάριους, αλλά το bearing “χάλασε” πολύ γρήγορα, φυσικά αυτό έχει να κάνει με την χρήση, αλλά το spinning time μειώθηκε και πλέον κάνει έναν δυνατό ήχο όσο γυρνάει.

 

Επειδή η ζωή έχει πολλές απογοητεύσεις και το yoyoing δεν πρέπει να έχει καμία, αυτό το review εδώ για το Arrow έγινε η αφορμή για ένα ακόμη εκπαιδευτικό blog post που θα βοηθήσει τους νέους παίχτες να απολαμβάνουν ξέγνοιαστα το χόμπι μας χωρίς απογοητεύσεις από τον ένσφαιρο τριβέα (Ball Bearing) του καινούργιου Yo-Yo τους 🙂

Το Arrow είναι ένα από τα best sellers της αμερικάνικης εταιρείας, ένα πολύ καλής ποιότητας πλαστικό yo-yo, σχεδιασμένο για  μεγάλο spinning time και σε προσιτή τιμή.

   

Το καλύτερο φυσικά είναι ότι έρχεται με 2 bearings (ρουλεμάν), ένα responsive και ένα unresponsive, έτσι ο καινούργιος μαθαίνει τα βασικά με το responsive και όταν είναι έτοιμος, αντί να αγοράσει 2ο yo-yo για unresponsive παίξιμο, απλά βάζει το unresponsive bearing στο Arrow και προχωράει στα pro tricks.

Yo-Yo Bearings - Flat & Narrow

Yo-Yo Bearings – Κλασσικό Flat bearing για unresponsive παίξιμο & Narrow για responsive. Αν βάλεις πολύ thin oil σε unresponsive bearing, θα γίνει responsive.

Όπως έχουμε γράψει και σε παλαιότερο post στον φίλο που έστειλε ερώτηση σχετικά με bearing – δες “Το unresponsive δεν γυρνάει” τα bearings είναι άτιμα πράματα…😣

Σου προσφέρουν αμέτρητες ώρες παιχνιδιού αλλά θέλουν και συντήρηση (ή αντικατάσταση).

το bearing “χάλασε” πολύ γρήγορα, φυσικά αυτό έχει να κάνει με την χρήση. αλλα το spinning time μειώθηκε και πλέον κάνει έναν δυνατό ήχο όσο γυρνάει.

Τα bearings των yo-yos έρχονται από τα εργοστάσια με κάποια συγκεκριμένη ποσότητα λαδιού. Το λάδι το βάζουν για να ελαττώνει τις τριβές στις μεταλλικές μπίλιες των ρουλεμάν και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Yo-Yo Bearings - Concave & Center Track

Bearing Concave, ανοιχτό χωρίς shields & Bearing Center-track, κλειστό, με shields.

Με το παίξιμο το λάδι “σπάει”, διαλύεται και οι τριβές στις μπίλιες του bearing αυξάνονται. Με την εμπειρία ο παίχτης καταλαβαίνει από τον ήχο τι συμβαίνει μέσα στο bearing, πότε πρέπει να το βγάλει για να το καθαρίσει ή να το αντικαταστήσει με ένα καινούργιο.

Υπάρχουν προϊόντα, όπως το Dark Matter που αυξάνει την διάρκεια ζωής του bearing, κάνει το spinning μεγαλύτερο και μειώνει τον ήχο του.

Αν το bearing δεν έχει shields οι πιθανότητες να μπαίνουν μέσα σκόνες, τριχίτσες και άλλα “σκουπιδάκια”, αυξάνονται οπότε αυξάνεται και η συχνότητα συντήρησης του bearing.


Σημάδια για να καθαρίσεις το Bearing:

1. Όταν ο ήχος δυναμώνει όπως ακούγεται εδώ video

2. Όταν ξεκινά να γίνεται responsive 


Πως γίνεται η συντήρηση bearing – Η Διαδικασία

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μόνο για ενήλικες, με δική τους ευθύνη. Το Yo-Yo.gr προτείνει για την ασφάλεια των παιδιών,  αντικατάσταση bearing με καινούργιο bearing.

    1. Αφαίρεση shields
    2. Καθαρισμός σε Ζιπέλαιο (Zippo Fluid) – Στέγνωμα
    3. Προσθήκη ΕΙΔΙΚΟΥ λαδιού – Ελάχιστο, στην μύτη μιας καρφίτσας, αλλιώς θα γίνει responsive και θα πρέπει να παίζεις μέρες μέχρι να “σπάσει” λίγο το λάδι κ να γίνει ξανά unresponsive (ή να το ξαναβουτήξεις στο Ζιπέλαιο)
    4. Επανατοποθέτηση shields – Ή και όχι (αν δεν τις βάλεις θα θέλει πιο συχνό καθάρισμα)

Τσέκαρε και το κλασσικό video του Μάνθου: Γενικές Γνώσεις- Καθαρισμός Ρουλεμάν

 

Happy Yoyoing 🪀