FAQ – ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Σχετικά με το YoYoing

Τι θα προτείνατε σε έναν αρχάριο;

Η κύρια διαφορά στα yo-yos είναι ο τρόπος που επιστρέφουν στο χέρι μετά το πέταγμα (throw).

Υπάρχουν 2 κατηγορίες συστημάτων ανταπόκρισης (Response System):

Στην πρώτη είναι τα responsive yo-yos.
Αυτά, αν απλώς τα τραβήξεις επάνω (εφόσον ακόμη γυρνούν) με μια απότομη κίνηση του καρπού προς τα επάνω, θα επιστρέψουν στο χέρι σου.

Στην δεύτερη είναι τα unresponsive yo-yos που για να επιστρέψουν χρειάζεται ο παίκτης να κάνει bind. Μια τεχνική, που γίνεται με πολλούς τρόπους, με την οποία το κορδόνι (string) γεμίζει το κενό και αυτό μαζεύεται στο χέρι.

Για έναν αρχάριο προτείνουμε ένα από τα responsive yo-yos που υπάρχουν εδώ.

Extra Tips για να αποφύγεις προβλήματα:

Με το παίξιμο (αλλά και από το εργοστάσιο παραγωγής των yo-yos) συμβαίνει πολλές φορές να ξεσφίγγεται ο άξονας που ενώνει τα 2 πτερύγια του yo-yo. Να ελέγχεις συχνά ότι είναι σωστά σφιγμένος, αλλά όχι υπερβολικά, γιατί μπορεί να σπάσει.

Αγόρασε μαζί με το πρώτο σου yo-yo και επιπλέον έξτρα κορδόνια. Τα κορδόνια φθείρονται και δεν θες να μείνεις χωρίς yo-yo μέχρι να ξαναπαραγγείλεις, ούτε να ρισκάρεις να σπάσει αυτό που έχεις και να γίνει ζημιά στο yo-yo.

Τα ρουλεμάν (bearings) όπως και τα κορδόνια (yo-yo strings) είναι αναλώσιμα. Φρόντιζε πολύ προσεχτικά αυτό που έχει το yo-yo σου με συχνό καθαρισμό και λίπανση με το ειδικό λαδάκι ή παρήγγειλε επιπλέον bearing για να το αλλάξεις μόλις ο θόρυβος γίνει πολύ δυνατός.

Είμαι αρχάριος.Ποιο είναι το ΕΝΑ Yo-Yo που προτείνετε για να ξεκινήσω;

Αν εσύ ή εκείνος που θα παίζει με το yo-yo είναι 8-12 προτείνουμε αυτό ή αυτό

Αν είναι για μεγαλύτερη ηλικία ακόμη καλύτερη επιλογή είναι αυτό γιατί περιέχει 2ο ρουλεμάν και παίζει και unresponsive (πιο δύσκολα και εντυπωσιακά κόλπα)

Αν θέλεις να ξεκινήσεις με μεταλλικό (περιλαμβάνει 2ο unresponsive ρουλεμάν και μερικά ακόμη καλούδια) δες σίγουρα αυτό.

Γιατί δεν μπορώ να τυλίξω το κορδόνι;

Τα σύγχρονα yo-yos για να έχουν μεγάλο spinning time έχουν bearing (ρουλεμάν) και δεν τυλίγονται όπως τα παλιά. Δες το σωστό τρόπο στην επόμενη ερώτηση: Πως βάζω το string, ποιο είναι το σωστό μήκος.

Πως βάζω το string; Ποιο είναι το σωστό μήκος;

Τα κορδόνια είναι ένα αξεσουάρ που πρέπει να αλλάζει κάποιος συχνά για να αποφύγει σπασμένα πράγματα μέσα στο σπίτι και κλάματα από σημάδια στο καινούργιο του μεταλλικό yo-yo.

Για να το βάλεις στο yo-yo πατάς την άκρη του με τον αντίχειρα και τον δείκτη, το ξεστρίβεις, περνάς 2 ή 3 δάχτυλα στο κενό και το “φοράς” στο yo-yo.

Το ιδανικό μήκος που πρέπει να έχει το κορδόνι αλλάζει από παίχτη σε παίχτη. Εξαρτάται τι κόλπα προτιμάς και τι στυλ Για παράδειγμα στο
προτιμάμε ένα πιο κοντό κορδόνι για να έχουμε καλύτερο έλεγχο στα looping tricks.

Ο γενικός κανόνας, ειδικά για αρχάριους, λέει πως το κορδόνι πρέπει να κόβεται και να γίνεται θηλιά στο ύψος του αφαλού. (για να μην κοπανήσει στο πάτωμα!)

Διάβασε το post

Δες το σύντομο video

Τι είναι και πως βγαίνει το bearing;

Τα σύγχρονα yo-yos έχουν ρουλεμάν (bearing) για να μπορούν να έχουν μεγάλη διάρκεια σπινιαρίσματος (spinning time). Τα bearings, όπως και τα yo-yo strings είναι αναλώσιμα. Με το παίξιμο φθείρονται και χαλάνε. Μπορείς να αυξήσεις την διάρκεια ζωής του bearing σου με συντήρηση (δες το σχετικό blog post εδώ)
Σε κάποια yo-yos το bearing βγαίνει εύκολα, με το χέρι, ενώ κάποια άλλα έχουν πιο “σφιχτό” bearing seat και για να βγουν θα χρειαστείς ένα ειδικό εργαλείο (εδώ)

Το Yo-Yo μου δεν δουλεύει; Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Φυσικά! Αν έχεις αγοράσει κάποιο προϊόν από εμάς μπορείς να μας στείλεις ένα μήνυμα στο info@yo-yo.gr Έχουμε μεγάλη εμπειρία στην βοήθεια αρχάριων παιχτών με προβλήματα που συναντούν στα πρώτα τους βήματα στο yoyoing και τα περισσότερα είναι πολύ απλά! (λάθος τοποθέτηση του string, κακός καθαρισμός του bearing κτλ)

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω κορδόνι;

Το κορδόνι (string) είναι φτιαγμένο από πολυεστέρα. Όσο παίζεις, θα φθείρεται και θα λειώνει. Για να αποφύγεις να χτυπήσεις εσύ, κάποιος άλλος ή το Yo-Yo σου, πρέπει να το αλλάζεις τακτικά!

Όταν βελτιωθείς θα μπορείς πολύ εύκολα να πεις πότε θέλει άλλαγμα γιατί δεν θα έχει την αρχική του απόδοση στα δύσκολα κόλπα που θα βγάζεις.

Ποιο είναι το καλύτερο Yo-Yo;

Το καλύτερο yo-yo είναι αυτό που ταιριάζει στο επίπεδο σου και στο play style σου. Ο κάθε παίκτης ανάλογα τι θέλει να κάνει επιλέγει μικρό ή μεγαλύτερο yo-yo, ελαφρύ ή πιο βαρύ.

Το Yo-Yo μου δεν σπινιάρει, τι φταίει;

Αν το κορδόνι έχει τοποθετηθεί σωστά (Δες παραπάνω: «Πως βάζω το string, ποιο είναι το σωστό μήκος;» και το ρουλεμάν (bearing) είναι καινούργιο και γυρνάει όταν το σπινιάρεις με το δάχτυλο, χρειάζεσαι απλά περισσότερη εξάσκηση στο πέταγμα (throw).

Αν ανοίξεις το yo-yo, σπινιάρεις με το δάκτυλο το ρουλεμάν και δεν γυρίζει πολύ ή και καθόλου αυτό σημαίνει πως:

Α) Το ρουλεμάν έχει γεμίσει με σκουπιδάκια, τριχίτσες, σκόνη και πρέπει ή να το καθαρίσεις ή να το αντικαταστήσεις με καινούργιο.

Β) Έφυγε τελείως η λίπανση από το εργοστασιακό λάδι, συνέχισες να παίζεις χωρίς να προσθέσεις το ειδικό thin λαδάκι και το ρουλεμάν χάλασε από τις τριβές.

Δες το σχετικό blog post: Tips Συντήρηση Bearing

Γιατί και πως πρέπει να λαδώνω το bearing

Αν το ρουλεμάν δεν γυρνάει αυτό σημαίνει πως έχει γεμίσει με βρωμίτσες, σκόνη, τρίχες κτλ Είναι καλό είτε να αγοράζεις καινούργια bearings είτε να τους κάνεις μια συντήρηση για να διαρκέσουν χρόνια.
Τα bearings έρχονται από το εργοστάσιο καθαρά και με λάδι για να μειώνει τις τριβές και να μεγαλώνει την διάρκεια ζωής τους.
Στα responsive yo-yos κάποια στιγμή το λάδι “σπάει” και για να επιστρέφουν πάλι εύκολα στο χέρι χρειάζονται 1-2 σταγόνες λάδι Loop/Response Oil

Στα unresponsive όταν το λάδι “σπάει” ο θόρυβος τους μεγαλώνει και λόγω μεγαλύτερης τριβής χαλάνε πιο γρήγορα.
Για αυτό μετά το καθάρισμα τους (με Ζιπέλαιο ή ασετόν χρωματοπωλείου) βάζουμε μισή με μία σταγόνα λάδι Long Spin oil.

Στην αρχή μπορεί να γίνει responsive αλλά μετά από λίγο παίξιμο γίνεται πιο smooth και αθόρυβο.

Δες το σχετικό blog post: Tips Συντήρηση Bearing

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το www.yo-yo.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για ζημιές ή ατυχήματα κατά την διάρκεια του καθαρίσματος των ρουλεμάν και προτείνει, σε όσους δεν γνωρίζουν τον τρόπο, την αντικατάσταση των ρουλεμάν με καινούργια και όχι τον καθαρισμό με τα παραπάνω υλικά!

Που θα βρω sites με Video μαθήματα; (tutorials)

Δες τα 5+2 καλύτερα online μέρη με videos εδώ και την The Big Fat List με Yo-Yo Tutorials εδώ

Πως να αποκτήσω Flow στο παίξιμο μου;

Κάνε προπόνηση ακούγοντας την μουσική που προτιμάς και προσπάθησε οι κινήσεις σου να ταιριάζουν με τον ρυθμό.

Σχετικά με το Yo-Yo.gr

Τι είναι το Yo-Yo.gr;

To Yo-Yo.gr είναι το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα που διαθέτει αποκλειστικά yo-yos, αξεσουάρ και άλλα ειδικά παιχνίδια, δεξιότητας και διασκέδασης. (Skill toys – παιχνίδια δεξιοτήτων)

Ανέβηκε στο internet στις 8/8/08 και στην συνέχεια λειτούργησε για 2 χρόνια και ως φυσικό κατάστημα στην Γλυφάδα. Εμπνευστής του είναι ο Έλληνας yoyoplayer Γιώργος Γκιζελής, ο οποίος διοργανώνει και τον Πανελλήνιο διαγωνισμό Yo-Yo.

Μάθε περισσότερα στην παρακάτω παρουσίαση ή στο Σχετικά με εμάς.

Τι είναι το σύγχρονο Yo-Yo;

Νεαρός με Yo-Yo σε Ελληνικό αγγείο του 440 π.Χ

Το Yo-Yo είναι το δεύτερο αρχαιότερο παιχνίδι και συναντάται πρώτη φορά σε αρχαίο Ελληνικό αγγείο του 440 π.Χ περίπου.

Σήμερα, μετά από πολλές αναβαθμίσεις και αφού ταξίδεψε στους αιώνες, γιατί πάντα ήταν ένα πολύ απλό και τόσο διασκεδαστικό παιχνίδι, εξελίχθηκε σε άθλημα, χόμπι, τέχνη.

Modern YoYo

Περισσότερο από όλα όμως είναι προσωπική έκφραση και στυλ ζωής.

Δες Tα 5 διαφορετικά styles του Yoyoing εδώ: YoYo Styles

Τι κερδίζει κάποιος από το Υο-Υο;

Βοηθάει στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών με πολλούς τρόπους και θετικά αποτελέσματα:

• Ξεκολλάει από τις οθόνες.

• Κρατάει τα παιδιά μακριά από «μπελάδες»

• Σε κάνει πιο κοινωνικό. Γνωρίζεις ανθρώπους όλων των ηλικιών, από όλη την Ελλάδα, από όλο τον κόσμο. Η κοινότητα του Yoyoing είναι μια από τις πιο ζεστές. Αν παίζεις με yo-yo, αυτό μας φτάνει για να σε συμπαθήσουμε!

• Μαθαίνοντας ένα νέο κόλπο, μαθαίνεις να βάζεις στόχους και να τους κυνηγάς γιατί γνωρίζεις το συναίσθημα χαράς που θα νοιώσεις μόλις τους πετύχεις.

• Προσπαθώντας να πετύχεις ένα κόλπο αποκτάς αυτοκυριαρχία. Υπομονή, επιμονή και έλεγχο του θυμού.

• Χαλαρώνεις και ξεφεύγεις τελείως από ότι και αν σε απασχολεί και δεν σε αφήνει να συγκεντρωθείς.

• Αποκτάς αυτοπεποίθηση και μαθαίνεις να νιώθεις πιο άνετα μπροστά σε ξένους.

• Επειδή πρέπει να παίρνεις αποφάσεις, σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, αποκτάς γρηγοράδα στην σκέψη και αποφασιστικότητα.

• Αποκτάς μεγαλύτερη θέληση. Θες να το κάνεις και θα το κάνεις.

• Το σώμα σου μαθαίνει να αντιδρά πιο γρήγορα και πιο σωστά. Συγχρονίζεται το μάτι με το χέρι, βελτιώνεται ο ρυθμός σου και ο προπονητής σου σε οποιοδήποτε άθλημα θα θέλει να ξεκινήσει και αυτός!

• Μία ώρα yoyoing είναι μια ώρα λιγότερο κάθισμα στον καναπέ. Καις λίπος και παράγεις ενδορφίνες. Σε κρατάει δηλαδή υγιή, όμορφο και ευδιάθετο!

• Οι άνθρωποι εντυπωσιάζονται πάρα πολύ με αυτό που κάνεις. Αν είχες πρόβλημα να γνωρίσεις άλλους ανθρώπους ξέχνα το. Το yo-yo σου και ένα μεγάλο, αληθινό χαμόγελο θα σε κάνουν δημοφιλή.

Άρθρο στο blog: Τα Οφέλη του Yoyoing

Πως μπορώ να κάνω μια παραγγελία;

Μπορείτε να παραγγείλετε τα προϊόντα μας με 3 τρόπους:

  • Παραγγελία από το site μας
  • Τηλεφωνική παραγγελία ( 23520-84131 / 697-800-1113)
  • Με email στο info@yo-yo.gr (Απαραίτητα: Όνομα, Διεύθυνση, Τηλέφωνο επικοινωνίας)

Χρειάζομαι βοήθεια, έχω μια ερώτηση, με ποιον μπορώ να επικοινωνήσω;

Θα χαρούμε να βοηθήσουμε με οτιδήποτε μπορούμε, στείλε μας ένα email στο info@yo-yo.gr, μήνυμα στο Viber (6978001113) ή κάλεσε μας (Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 -14:00)

Θέλω να κάνω δώρο σε κάποιον αλλά δεν ξέρω τι του αρέσει, τι κάνω;

Αν είναι αρχάριος διάλεξε ένα από τα Yo-Yos εδώ: YoYos για αρχάριους

Πόσο γρήγορα θα στείλετε την παραγγελία μου;

Στέλνουμε όλες τις παραγγελίες με τα ΕΛΤΑ Courier την ίδια ημέρα εφόσον η παραγγελία έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 13:00. Θα παραλάβετε την επόμενη εργάσιμη ή 2 μέρες μετά για δυσπρόσιτες περιοχές.

Πόσα είναι τα έξοδα μεταφοράς;

Πληρωμή στην Τράπεζα Πειραιώς ή PayPal: 3€, παραλαβή με ΕΛΤΑ Courier για όλη την Ελλάδα και 11€ για Κύπρο (Συστημένο, παραλαβή με ΕΛΤΑ)

Πληρωμή με Αντικαταβολή Courier: + 2.00€ με ΕΛΤΑ Courier (Μόνο Ελλάδα)

Δωρεάν με αγορά άνω των 80€ (Πληρωμή με μεταφορά/κατάθεση στην τράπεζα Πειραιώς) Ισχύει για παραγγελίες στην Ελλάδα.

Μετά το email αποστολής της παραγγελίας σου θα λάβεις ένα ακόμη με τον αριθμό αποστολής.

Τι σημαίνει: "Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας";

Αν κάποιο προϊόν έχει εξαντληθεί στο yo-yo.gr ή στον προμηθευτή μας και έχει αυτή την ένδειξη, μπορείς ακόμη να το παραγγείλεις. Θα επικοινωνήσουμε μαζί για να σε ενημερώσουμε για την ημέρα παραλαβής. Το χρονικό διάστημα αναλόγως τον κατασκευαστή είναι 5-25 εργάσιμες μέρες. Επειδή κάποια yo-yos βγαίνουν σε περιορισμένη έκδοση, στις παραγγελίες που γίνονται με αυτό τον τρόπο τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Ποιοι είναι οι διαθέσιμοι τρόποι πληρωμής στο Yo-Yo.gr;

Δεχόμαστε πληρωμή με μεταφορά/κατάθεση στην τράπεζα Πειραιώς όπως και πληρωμή με κάρτα* . Επίσης μπορείς να επιλέξεις πληρωμή με PayPal ή και αντικαταβολή. (πληρωμή στην παραλαβή)

* Οι πληρωμές με κάρτα γίνονται απευθείας στο ασφαλές περιβάλλον της τράπεζας Πειραιώς, δεν χρειάζεται να δώσεις σε εμάς τον αριθμό της κάρτας σου.

Μπορώ να πληρώσω με δόσεις;

Φυσικά! Για ποσά μέχρι 100€ μπορείς να επιλέξεις να πληρώσεις μέχρι 3 δόσεις και για ποσά άνω των 100€ μέχρι και 6 δόσεις. Ισχύει μόνο για πληρωμή μέσω Πειραιώς.

Πως θα παραλάβω την παραγγελία μου;

Οι αποστολές γίνονται με τα ELTA courier (Ελλάδα) ή με συστημένο δέμα από τα ΕΛΤΑ (Κύπρος)

Μετά το email αποστολής της παραγγελίας σου θα λάβεις ένα ακόμη με τον αριθμό αποστολής.

Μπορώ να επιστρέψω το Yo-Yo που παρέλαβα;

Φυσικά. Μπορείς να διαβάσεις την πολιτική επιστροφών εδώ.

X